Dry Aged Koelkasten

Alaska Dry Aged Koel Klimaat kasten en Koel klimaat cellen  .

Wat betekent eigenlijk dry-aged?

In Nederland eten we rundvlees vaak te vers. Voor de echte smaakbeleving moet vlees – net zoals dat vroeger gebruikelijk was – enkele weken rijpen, bij voorkeur in het been. Dit rijpen gebeurde vroeger bij de boer in de schuur, maar tegenwoordig kunnen we dat doen in een speciale koelklimaatkast. En dit wordt dry-ageing genoemd.

Wat is er nou zo bijzonder aan deze koel-klimaatkast?

In de dry-aging koel klimaatkast (die speciaal door Alaska is ontworpen), wordt de luchtvochtigheid (85%), luchtcirculatie en temperatuur (tussen 0°C en 1°C) voortdurend streng gecontroleerd. Tijdens het rijpen in de cel – een proces dat minimaal 21 dagen duurt – verdampt het vocht in het vlees tot wel dertig procent en de natuurlijke enzymen breken het spierweefsel af. Er is sprake van langzame besterving. Hierdoor krijgt het vlees een zeer malse structuur en intense smaak.

Wat gebeurt er na het rijpen?

Het vlees dat na het dry-ageing proces uit de cel komt, is nog niet meteen klaar voor consumptie. Het vlees voelt hard en droog aan en ziet er aan de buitenkant zwart uit. Deze natuurlijke zwarte korst beschermt het vlees tijdens het rijpen tegen indrogen en bacterievorming. Wij snijden het droge, zwarte gedeelte eraf zodat het er ‘schoon’ uitziet en halen het vlees van het been. Na dit proces is het vlees lekker voor consumptie. Wanneer je het vlees doorsnijdt is het van binnen helder rood en boterzacht.

Wat is het verschil met zogenoemd wet-aging?

Veel slagerijen en restaurants laten hun vlees – zonder bot  – invliegen uit alle delen van de wereld, bijvoorbeeld uit Argentinië of de VS. Dit vlees is vacuüm verpakt, waardoor het in feite niet rijpt maar verzuurt. Dit heet wet-aged. Soms wordt het vlees, nadat het uit het plastic is gehaald, nog even in een droogkast gehangen en vervolgens verkocht als dry-aged. Eigenlijk is dit een soort nep dry-aged vlees. Uw proeft het verschil. Wet-aged vlees verliest aanmerkelijk minder vocht, waardoor het lang niet zo smaakvol is als echt dry- aged vlees.

Welke soorten vlees zijn dry-aged verkrijgbaar?

Naast rundvlees is dat ook kalfsvlees en lamsvlees. Denk dan bijvoorbeeld aan: lamsbout, lamscarré, lamsrug, kalfs-entrecôte en côte de veau.

Hoe bereid ik dry aged vlees?

Belangrijk: dry-aged vlees mag nooit op hoge temperatuur worden gegaard. Het vlees is gerijpt, en heeft dus een deel van zijn vocht verloren. Als de temperatuur te hoog is ‘slaat’  het vlees ‘door’ en wordt het taai. Je mag het wel even dichtschroeien, maar laat het vervolgens heel zachtjes rosé worden. Perfect!

1 of 2  deurs Dry aged koel klimaatkast

met dichte of met glasdeur.

stekkerklaar 220 Volt

automatische klimaat en vocht regeling ingebouwd.

Dy aged klimaatkasten in RVS of in Zwart gelakte uitvoering met dichte of glasdeur in 1 of 2 deuren kast stekkerklaar .

    dry aged vlees   dry aged beef 2 dry aged beef dry aged

Dry Aged klimaatcellen 

De Alaska dry aged klimaatcellen zijn modulair van 3.5 tot 30 m3 inhoud

in RVS of zwart gepoedercoate panelen met rvs vloer, klimaat regeling

en separaat opgesteld koelaggregaat, wifi regelaar en instellingen.

 

    b

Wifi module downladen op uw telefoon .

Instellen , controleren ,alarm funkties.

bel met de adviseur 0620397254